Verschillen operational lease en financial lease

Operational lease en financial lease zijn totaal andere vormen van leasing. Dagelijks krijgen we nog vragen over hoe de ene leasevorm nou afwijkt van de andere. Er zijn echt wezenlijke verschillen te benoemen tussen operational en financial lease.

Hieronder benoemen we graag het belangrijkste onderscheid tussen beiden. Zo is het voor u makkelijker om te bepalen wat het beste bij uw situatie past.

Onderscheid financial lease en operational lease

 

Operational lease en financial lease zijn eigenlijk te vergelijken met de huur of koop van een huis. Koop je een huis, dan is dat eigenlijk te vergelijken met financial lease. Kies je ervoor om een huis te huren, dan is dat gelijk aan operationele lease.  Uit onderstaande zaken wordt wel duidelijk waarom.

  • Eigendom einde contract: bij financial lease bent u na de looptijd eigenaar van de auto, zowel juridisch als economisch. Bij operational lease niet. De auto blijft altijd van de leasemaatschappij
  • Op de balans: bij financial lease komt de auto op de balans van uw bedrijf te staan, dat is bij operational lease niet het geval
  • Kosten voor leasing: bij financial lease is er enkel sprake van een krediet op de auto. Een vorm van een lening. De auto wordt in termijnen, eventueel voorzien van een slotsom en aanbetaling, voldaan. Bij operational lease zijn de kosten wezenlijk hoger, omdat er allerlei zaken inbegrepen zijn. Zoals allrisk verzekering, afschrijving, pechhulp, wegenbelasting en nog veel meer.
  • Na de leaseperiode: bij operational lease levert u de auto in en kunt u zelf kiezen of u een nieuwe auto gaat leasen of iets anders doet. Bij financial lease is de auto na de leaseperiode van u, echter dient u wel zelf te regelen hoe dan verder te gaan. Rijdt u nog even verder of toch wat nieuws en de auto verkopen?
  • Investeringsaftrek: bij operational lease heeft u geen recht op investeringsaftrek (MIA / KIA). Bij financial lease is dat wel het geval.
  • Inzicht in kosten: De kosten bij operational lease zijn goed inzichtelijk en te budgetteren. Dat komt door het complete product. Bij financial lease is dat deels zo. Het leasebedrag is daarbij wel helder en een vast gegeven. Maar alle bijkomende kosten voor onderhoud, verzekering etcetera blijven voor eigen verantwoordelijkheid. Daarmee kan dit ook makkelijker fluctueren.

Wilt u meer weten over de verschillen tussen financial lease en operational lease van een occasion? Dan kunt u altijd even contact opnemen. Ons team vertelt u er graag meer over!

Meer weten over de leasevormen?

Neem gerust contact met me op!

Willem van Oort

Zakelijke lease specialist

0622413868 willem.vanoort@mkblease.nl